'België is op één na het fijnste land om te werken, zo blijkt uit een groot internationaal onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Walters.

Vooral over de secundaire arbeidsvoorwaarden, het salaris en de balans tussen werk en privé zijn Belgische werknemers heel tevreden. Nederland blijkt het nog net iets beter te doen dan België, vooral wat betreft herkenning op de werkvloer. Thailand, Ierland en de Filipijnen complementeren de top-5.

Robert Walters vroeg ruim vijfduizend werknemers in 31 landen naar hoe gelukkig zij zijn met hun werk.

Naast salaris zijn Belgen ook erg tevreden over hun secundaire arbeidsvoorwaarden en de balans tussen werk en privé. Over het jaarlijks aantal verlofdagen zijn we echter wat minder tevreden: daar staat Ierland met stip op de eerste plaats.

Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters België: "Zaken als een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar daarnaast besteden Belgische werkgevers de laatste jaren ook steeds meer aandacht aan werkgeluk en mentale gezondheid.

Die trend is versterkt door de pandemie. Werkgevers en managers gingen structureel na bij werknemers hoe zij zich voelden en of ze thuis prettig konden werken. Een goede stap, want gelukkige werknemers blijven langer in dienst én zijn bovendien productiever."

Azië scoort slecht op werkgeluk

Van de tien landen en regio's waar werknemers het minst tevreden zijn, liggen er maar liefst zeven (deels) in Azië. Japan bungelt onderaan de lijst, maar ook in het Midden-Oosten (30 uit 31), Zuid-Korea (29), Hongkong (26), Singapore (25), Indonesië (22) en Taiwan (21) kan er nog veel verbeterd worden op het gebied van werkgeluk.

Van alle Europese landen is Spanje hekkensluiter op plek 27, gevolgd door Zwitserland (19), het Verenigd Koninkrijk (18), Duitsland (17) en Frankrijk (16). Spanjaarden zijn bovenal niet gelukkig met het aantal verlofdagen, de secundaire arbeidsvoorwaarden en hun salaris, terwijl werknemers in Frankrijk ontevreden zijn over de inclusiviteit van de bedrijfscultuur.

Thuiswerken bevalt goed

Ook het hybride werken lijkt bij te dragen aan ons werkgeluk. Slechts 8% van de Belgische respondenten geeft aan het liefst vijf dagen per week op kantoor te zijn, terwijl de overige 92% in ieder geval minstens één dag per week wil thuiswerken.

Eén op drie gaf aan het liefst 2 dagen per week naar kantoor te gaan, en de overige dagen van thuis te werken.

Özlem Simsek: "Door het hybride model ervaart een groot deel van de professionals meer balans tussen werk en privé. Ook de flexibiliteit van thuiswerken wordt gewaardeerd, en mensen vinden het gewoon fijn dat ze niet elke dag de file hoeven te trotseren."

Bijna de helft van de Belgen wil voorlopig bij werkgever blijven
Dat België goed scoort op werkgeluk blijkt ten slotte ook uit het voornemen van 45% van de werknemers om voorlopig bij dezelfde organisatie te blijven werken. Alleen professionals in Ierland (63%) en Nederland (55%) zijn meer trouw aan hun huidige werkgever.

Drieëntwintig procent van de Belgische respondenten gaf verder aan van plan te zijn om wel van werkgever te wisselen, maar in eenzelfde soort functie werkzaam te willen blijven. Vijftien procent wil wél van beroep wisselen, terwijl zeventien procent onzeker is over zijn toekomst.'